ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ! Ποιες εταιρίες αδειοδοτούνται στην κυπριακή ΑΟΖ - Greece news
BREAKING NEWS

AΚΟΎΣΤΕ RADIO RIZES ΜΟΝΟ ΛΑΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΉ ΑΤΤΙΚΗΣ

ειδήσεις

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ! Ποιες εταιρίες αδειοδοτούνται στην κυπριακή ΑΟΖΑπόλυτα επιτυχείς ήταν οι διαπραγματεύσεις  για τη νέα αδειοδότηση στα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ και σε λίγες μέρες θα πέσουν και οι υπογραφές.
Στις 17 Μαρτίου αναμένεται επικύρωση από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να υπογραφούν τα συμβόλαια με τις εταιρείες.
Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν είναι: Για το τεμάχιο 6 η κοινοπραξία ΕΝΙ ΤΟΤΑL, για το 8 η ΕΝΙ και για το 10 η Εxxon Mobil Qatar Petroleum.
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι με την υπογραφή των συμβολαίων η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει άμεσα έσοδα ύψους 103,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημείωσε, οι γεωτρήσεις ενδεχομένως να αρχίσουν και εντός του 2017, εξηγώντας ότι πρέπει να προηγηθούν οι σεισμογραφικές έρευνες.
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη, τόσο για την κυπριακή ΑΟΖ, όσο και για την ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. «Πιστεύω, ενδυναμώνεται η προοπτική για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Ιδιαίτερα, αν δει κανείς τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν προταθεί και συμφωνηθεί, θα διαπιστώσει ότι οι εταιρείες είναι αρκετά αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές της ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα της κυπριακής ΑΟΖ», τόνισε.
Αναφορικά με τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη», ο υπουργός Ενέργειας την τοποθέτησε τον Ιούνιο του 2017, οπότε θα είναι διαθέσιμα τα γεωτρύπανα.
Για το τεμάχιο 11, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αίτηση της εταιρείας Total για εκχώρηση 50% των δικαιωμάτων της στην ΕΝΙ. «Με αυτό τον τρόπο, ενώ θα παραμείνει διαχειριστής η Total, θα έχουμε μία καινούρια εικόνα και στο τεμάχιο 11 που θα αφορά όχι μόνο την Total, αλλά και την ΕΝΙ σε ποσοστό 50%», πρόσθεσε.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 Greece news. Template Designed by Greece news - WP Themes