Πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος ετοιμάζουν οι δανειστές - Greece news
BREAKING NEWS

AΚΟΎΣΤΕ RADIO RIZES ΜΟΝΟ ΛΑΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΉ ΑΤΤΙΚΗΣ

ειδήσεις

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος ετοιμάζουν οι δανειστές


Πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ετοιμάζει η τρόικα– Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EΜΣ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που επικαλείται πηγές με γνώση της πρότασης.
Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt, το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά από τον EΜΣ των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα, ενώ εξετάζονται και άλλες επιλογές, όπως η επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια.
Κεντρικό στοιχείο της πρότασης είναι η αγορά από τον ΕΜΣ 13 δισεκ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τα οποία θα είναι ανεξόφλητα από το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειασθούν. Ο ΕΜΣ θα μείωνε τα επιτόκια και θα έδινε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής (για τα δάνεια αυτά), προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.
Η γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι αντίθετη στην ιδέα αυτή κατ΄ αρχήν. Το Βερολίνο θεωρεί την πρόταση ως μία επιλογή μεταξύ πολλών άλλων, αλλά μία απόφαση δεν θα ληφθεί έως μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του επόμενου έτους.
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν, επίσης, να επιστρέψουν, μέσω των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τα κέρδη που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα. Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν, επίσης, άλλα μέτρα. Μία επιλογή είναι να επιμηκυνθούν οι λήξεις του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια.
Για την ώρα, αναφέρει η Handelsblatt, το Βερολίνο θέλει να εστιάσει στο τρέχον πακέτο βοήθειας και τους όρους που η Ελλάδα πρέπει ακόμη να υλοποιήσει, όπως ανέφεραν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.

πηγη,enikonomia

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 Greece news. Template Designed by Greece news - WP Themes