ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ! Θέλουν την ΘΡΑΚΗ μας... - Greece news
BREAKING NEWS

AΚΟΎΣΤΕ RADIO RIZES ΜΟΝΟ ΛΑΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΉ ΑΤΤΙΚΗΣ

ειδήσεις

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ! Θέλουν την ΘΡΑΚΗ μας...


Ιρανική θρησκευτική διείσδυση στην ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης επιχειρείται  έπειτα από συνάντηση πολλών  προεκτάσεων μεταξύ του Έλληνα μουφτή του Διδυμοτείχου Οθμάν Χάμζα και του Ιρανού πολιτιστικού εκπρόσωπου Ali Mohammad Helmi. Όπως αναφέρει ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Ιράν θα αποστείλει «διορθωτές του Κορανίου σε ελληνικά σχολεία» με στόχο να αποτελέσει αρωγό στην προσπάθεια εκμάθησης του.

Το ερώτημα όμως είναι για ποιό λόγο ένα κράτος της Μέσης Ανατολής προβαίνει σε μία τέτοια κίνηση και που αποσκοπεί αυτό το ενδιαφέρον για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ;

Σύμφωνα με τα άρθρα 40 και 41 της Συνθήκης της Λωζάνης, εισάγεται η υποχρέωση της Τουρκίας και της Ελλάδας να εξασφαλίζουν τη διδασκαλία της θρησκείας και της μητρικής γλώσσας στα σχολεία της βασικής εκπαίδευσης για τα παιδιά της μειονότητας. Παράλληλα προβλέπει πως το κράτος πρέπει να αναλαμβάνει την υποχρέωση παροχής εκπαίδευσης «εν τη ιδία γλώσση» των μουσουλμάνων στα δημοτικά σχολεία, αλλά και την υποχρεωτική διδασκαλία της επίσημης γλώσσας.

Ο Οθμάν Χάμζα,  επισήμανε την ανάγκη για ένωση του μουσουλμανικού κόσμου δηλώνοντας χαρακτηριστικά : «Ο μουσουλμανικός κόσμος υποφέρει από έλλειψη ενότητας και εάν οι Μουσουλμάνοι ενωθούν, όπως  απαιτεί ο  Προφήτης Μωάμεθ , τότε θα ξεφορτωθούν τα προβλήματα και ο μουσουλμανικός κόσμος θα αναπτυχθεί».

Αναμφίβολα δεν θα πρέπει να υπονομεύονται οι κίνδυνοι που εγκυμονούν από τη δημιουργία και την εγκαθίδρυση ενός μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια, μία  πολιτική που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πως, η πρόθεση αυτή του Ιράν, δείχνει πως επίκειται σφοδρή σύγκρουση Τεχεράνης-Άγκυρας για το ποιός είναι ο “προστάτης” του Ισλάμ. Η πολιτική του Ερντογάν που τον θέλει “Ισλαμικό ηγέτη” ενοχλεί το Ιράν και όπως φαίνεται η αντίδρασή του έχει ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 Greece news. Template Designed by Greece news - WP Themes