Η ΕΕ καλεί Ισραήλ και Ιορδανία να συνεργασθούν για την αποκλιμάκωση - Greece news
BREAKING NEWS

AΚΟΎΣΤΕ RADIO RIZES ΜΟΝΟ ΛΑΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΉ ΑΤΤΙΚΗΣ

ειδήσεις

Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Η ΕΕ καλεί Ισραήλ και Ιορδανία να συνεργασθούν για την αποκλιμάκωση


Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί το Ισραήλ και την Ιορδανία να συνεργασθούν για την εξεύρεση λύσεων για την διατήρηση της ασφάλειας για όλους» στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, με ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί επίσης από τις δύο χώρες να ενεργήσουν «για τον σεβασμό του ιερού χαρακτήρα των ιερών τόπων και την διατήρηση του στάτους κβο» στην Πλατεία των Τζαμιών (του Όροις του Ναού για τους εβραίους), το οποίο επιτάσσει ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ, ενώ οι εβραίοι μόνο καθορισμένες ώρες, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να προσευχηθούν. Η Ιορδανία είναι ο τοποτηρητής των ιερών μουσουλμανικών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Η ένταση πυροδοτήθηκε στην ανατολική Ιερουσαλήμ από την εφαρμογή από τις ισραηλινές νέων ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας στην είσοδο της Πλατείας των Τζαμιών. Οι ισραηλινές αρχές εγκατέστησαν συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών έπειτα από την δολοφονία δύο ισραηλινών αστυνομικών στις 14 Ιουλίου. Σε απάντηση, η Waqf, η ιορδανική αρχή που διαχειρίζεται τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ , κάλεσε τους μουσουλμάνους να αρνηθούν να προσέλθουν στην Πλατεία και να προσεύχονται στους δρόμους.

Χθες, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δημιούργησαν κλοιό γύρω από τη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και απαγόρευσαν την πρόσβαση σε γυναίκες και άνδρες κάτω των 50 ετών όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 Greece news. Template Designed by Greece news - WP Themes